Saturday, October 30, 2010

Bajet 2011 Dan Maqasid Syariah


20 minit berbahas dalam parlimen adalah satu yang meletihkan. Letih maksud saya ialah bagaimana ruang masa sesingkat itu boleh dimaksimumkan dengan membahaskan sejumlah RM 212 bilion pendapatan dan perbelanjaan negara untuk kesejahteraan rakyat.

20 minit berbahas dalam parlimen adalah satu yang meletihkan. Letih maksud saya ialah bagaimana ruang masa sesingkat itu boleh dimaksimumkan dengan membahaskan sejumlah RM 212 bilion pendapatan dan perbelanjaan negara untuk kesejahteraan rakyat.

Tema Bajet 2011 ialah Tranformasi Ke Arah Negara Maju Berpendapatan Tinggi. Bermatlamat
1. Mendaya kembali Pelaburan swasta
2. Membangunkan modal insan
3. Mensejahterakan Hidup Rakyat
4. Memantapkan Penyampaian Pengangkutan Awam

Saya menyelak-nyelak helaian-helaian berita program kerajaan yang tercerakin di merata-rata. Bermula dengan Wawasan 2020, RMK10 dan Bajet 2011. Seterusnya pelbagai istilah diperkenalkan;KPI, NKRA, GTP, ETP (Economic Transformation Program), EPP (Entry Point Projek), NKEA dan macam-macam lagi. Selepas meneliti semua itu, kesimpulannya semua itu perkara yang sama. Ia hanyalah cara PM Najib untuk menyeronokkan dan mengelabui rakyat.

Semua rancangan pembangunan yang disebut dan diulang-ulang sebut oleh PM Najib adalah sedutan daripada Wawasan 2020. Cuma pembangunan Koridor anjuran PM Pak Lah sahaja yang semakin kabur.

Saya mulakan perbahasan sahaja dengan mengingatkan Firman Allah Surah Al-Anbiya' ayat 107 "Dan tidaklah Kami (Allah), mengutuskan kamu (wahai Muhammad) melainkan untuk menjadi rahmat kepada seluruh alam". Ia adalah peringatan kepada diri saya dan seluruh warga Parlimen pada hari itu daripada Speaker, para Ahli Parlimen sampailah kepada staf dan kakitangan kerajaan serta rakyat seluruhnya.

Saya tekankan dalam perbahasan saya tentang Maqasid Syariah. Ia adalah tujuan atau objektif syariat Allah diturunkan kepada manusia yang merupakan pemakmur (khalifah) di muka bumi Allah. Setiap hukum yang Allah tetapkan untuk dilaksanakan oleh manusia mengandungi maqasid yang tujuan besarnya ialah untuk kebaikan atau kemaslahatan manusia itu sendiri. Kemaslahatan itu dicapai apabila semua hukum, undang-undang, arahan atau larangan Allah itu dilaksanakan yang semuanya mengandungi manfaat untuk manusia. Ia juga pada masa yang sama menolak atau mengangkat kemudharatan daripada manusia.

Maqasid Syariah dibahagi kepada tiga. Dharuriyyat (keperluan atau hak asasi), Hajiyat (keperluan atau hajat manusia) dan tahsiniyyat (maslahat dari aspek adat dan kesempurnaan akhlak). Dharuriyyat adalah maslahah atau kebaikan yang yang mesti dipenuhi untuk menegakkan kemaslahatan agama dan dunia. Hajiyat pula bertujuan untuk menghilangkan kesempitan yang bolehmenyusahkan manusia. Tahsiniyat adalah bersifat penyempurna.

Perbahasan saya menekankan persoalan dharuriyyat. Ia juga disebut dharuriyyat al-khams (lima hak asasi). Ia merangkumi matlamat syariat untuk menjaga kesucian agama, memelihara nyawa, memelihara aqal, menjaga keturunan dan harta. Bajet kali ini dimulakan oleh PM Najib dengan Surah Al-Qasas ayat 77. Walaupun terjemahan bagi saya adalah permulaan yang baik. Ayat itu menyuruh kita mengutamakan akhirat. Juga disebut habuan dunia. Juga suruhan berbuat baik dan larangan melakukan fasad.

Saya meneliti bajet PM Najib yang merupakan peneraju negara dan Ketua Pentadbiran Malaysia. Permulaan bajet yang begitu cantik telah dihodoh dan diconteng dengan beberapa program yang saya umpamakan seperti sebelah tangan kita beri penawar, manakala sebelah lagi menyuap racun. Manakan tidak.. Ketika negara berdepan dengan keruntuhan moral dan akhlak, pembuangan bayi, perjudian, pelacuran malah beberapa hari kemudian diumumkan pula 12 program ETP yang antaranya bakal memusnahkan seluruh sistem nilai dan moral rakyat.

Saya memperingatkan laporan rasmi Jabatan Pendaftaran Negara yang mengejutkan,, 257 000 bayi yang dilahirkan tidak berbapa di dalam surat lahir dari 2000 hingga Julai 2008. Walaupun disampuk oleh MP Kulim yang mengatakan maknanya dalam sejam ada dua anak luar nikah, saya meneruskan perbahasan saya mengenai rancangan yang diumumkan oleh PM Najib yang mengenepikan maqasid dalam program-programnya. Termasuk memperkasakan industri pelancongan.

Hasrat kerajaan termasuk mengumumkan menjelang 2014 ada 10 kelab malam besar. Satu kelab malam boleh menampung 900 orang. Tahun 2020 unjuran pendapatan ialah RM 1.8 bilion dengan 8000 peluang kerja. Niat kerajaan untuk mempermudah artis antarabangsa masuk Malaysia dengan syarat minimum juga saya sentuh. Ia hanya akan menjadikan segala program membina modal insan termasuk peruntukan RM 111 juta untuk PERMATA, 95 juta untuk SAR, puluhan juta lagi untuk sekolah bantuan modal dan ratusan juta untuk belia hanyalah satu PEMBAZIRAN.

Tangan kanan kita membina, manakala tangan kiri kita meroboh. Ia tidak mengubah apa-apa. So, apa jadi kepada maqasid.... Ya.. Ia masih lagi di dalam kitab.

http://www.nasirzakaria.com/ver3Share

Thursday, October 28, 2010

LAPORAN KETUA AUDIT NEGARA 2009: KEDAH TERUS SEJAHTERA BN TERUS SENGSARA


Saya meneliti Laporan Ketua Audit Negara bagi Kerajaan Negeri Kedah Darulaman. Bagi saya, laporan ini sudah cukup untuk memadamkan retorik pemimpin Barisan Nasional

dan Umno bahawa hanya BN atau Umno sahaja mampu memerintah negara atau Negeri Kedah. Fakta yang ada di hadapan kita jelas menunjukkan betapa Kerajaan Pakatan Rakyat Kedah terus berada di landasan yang betul. Di sebalik parahnya hutang yang ditinggal oleh Kerajaan BN di Kedah sebagai 'hadiah' kepada rakyat Kedah, Kerajaan PR terus cemerlang melangkah gagah dan sepatutnya terus diyakini rakyat.


Sekalung TANIAH saya ucapkan kepada pentadbiran Kerajaan Kedah yang dipimpin oleh Dato Seri Azizan. Ada beberapa sebab untuk saya berkata demikian berdasarkan laporan yang saya baca sepintas lalu.


1.Mungkin inilah kali pertama Kerajaan Negeri menikmati hasil daripada anak syarikatnya yang mungkian berjumlah puluhan atau ratusan yang diwujudkan. Laporan menyebutkan peningkatan yang diperolehi daripada anak syarikat ini ialah 100 PERATUS. Paling menakjubkan ialah daripada KOSONG (0) menjadi 100 PERATUS. Apa maksudnya? Ia bermaksud kerajaan BN tidak pernah menikmati hasil anak syarikat Kerajaan Negeri. Persoalannya apa tujuan kerajaan BN mewujudkan syarikat-syarikat ini. Adakah untuk syok sendiri atau mewujudkan pendapatan kepada kroni? Kerajaan telah memperolehi RM15.17 juta berbanding KOSONG untuk tahun 2008.


2.Kerajaan juga berjaya meningkatkan 17.4 peratus pendapatan daripada premium hutan. Berbanding tahun 2008, pendapatan melonjak sehingga 205%. iaitu daripada RM 9.21 juta meningkat sehingga RM 28 .14 juta. Ini menjadikan peningkatan adalah sebanyak 258.8 PERATUS !!! bagi tahun 2009 berbanding 2007. Ini adalah hasil polisi ketelusan kerajaan yang mengamalkan polisi tender terbuka bermula 2008. Dengan keluasan yang sama, tetapi pendapatan yang jauh berbeza.

3 Peningkatan royalti pengeluaran bahan batuan juga amat membanggakan. Peningkatan sebanyak 32 peratus menunjukkan bahawa seolah-olah berlaku masalah semasa kerajaan sebelum ini. Pada tahun 2008 royalti hanya berjumlah RM 14.65 juta berbanding peningkatan sebanyak RM4.75 juta menjadikan RM19.4 juta.

4. Apa yang saya dapati adalah penurunan hasil kerajaan negeri yang telah mengurangkan kadar cukai bagi tanah sejak April 2008. Saya percaya dasar ini sangat dialu-alukan oleh rakyat yang mendapat manfaat langsung lalu menyebabkan kecekapan bagi kutipan cukai tanah.


Prestasi kewangan Kerajaan Kedah yang dipimpin oleh Pakatan Rakyat dinilai sebagai memuaskan oleh Ketua Audit Negara. Laporan ini sudah cukup memberikan gambaran bahawa dongeng bahawa hanya BN atau Umno sahaja mampu mentadbir sudah berakhir. Namun bagi saya, masih banyak perlu ditingkat. Banyak lagi kerosakan yang ditinggalkan oleh BN yang perlu diperbetulkan. Perbandingan yang dianjurkan oleh Islam ialah dengan prestasi yang baik dengan prestasi yang lebih baik. Bukan perbandingan dengan prestasi yang lebih buruk seperti selalu digunakan oleh Umno dan Barisan NasionaL.

http://www.nasirzakaria.com/ver3

YB USTAZ MOHD NASIR ZAKARIA
Ahli Parlimen Padang Terap
Ketua Penerangan DPP KedahShare
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...