Thursday, September 16, 2010

JATUH RANKING LAGI!!!! UNIVERSITI MALAYA ( UM ) KEDUDUKAN KE 207 RANKING UNIVERSITI TERBAIK DUNIASUMBER : HARAKAHDAILY :

KUALA LUMPUR, 16 Sept: Keguguran Universiti Malaya (UM) daripada senarai 200 universiti terbaik di dunia wajar diberi perhatian oleh mahasiswa, pentadbir universiti dan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT).

UM jatuh daripada kedudukan ke-180 universiti terbaik dunia pada tahun 2010, kepada kedudukan ke-207 pada tahun 2010.

Setiausaha Agung Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (Gamis), Mohd Aizat Bin Mohd Salleh berkata, Datuk Ghauth Jasmon, Naib Canselor UM suatu ketika dahulu pernah membentangkan pelan tindakannya kepada para kakitangan serta pemimpin pelajar bahawa dalam tempoh lima tahun mahu meletakkan universiti itu dalam senarai seratus universiti terbaik dunia.

Baginya, mungkin masih ada masa lagi kepada Ghauth untuk merealisasikan matlamat itu sekiranya kontraknya disambung oleh kerajaan.

“Sepanjang pengalaman, saya melihat Datuk Ghauth merupakan antara Naib Canselor yang begitu gigih membangunkan universiti tidak kira dari aspek fizikal mahupun akademik,” ujarnya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

Sasarannya, kata beliau adalah UM perlu menyertai di kalangan universiti-universiti bertaraf dunia supaya mendapat tempat di kalangan masyarakat antarabangsa.

Menurutnya, apa yang paling penting dinilai oleh TIME World University Ranking selain daripada tinjauan akademik sebanyak 40 peratus, tinjauan keboleh pasaran graduan sebanyak 10 peratus dan perbandingan pelajar di fakulti-fakulti serta kursus sebanyak 20 peratus, ia juga mengambil kira produktiviti penyelidikan di peringkat antarabangsa.

Seperti mana Perdana Menteri, UM juga turut menganjurkan pelan transformasi, antaranya menetapkan standard sasaran pencapaian akademik.

Sebagai memberi galakan, para pelajar atau staf akademik yang menduduki PhD, insentif diberikan sebanyak seribu ringgit apabila menamatkannya kurang dari empat tahun.

“Apa yang menjadi perhatian di sini, UM adalah di antara universiti yang bagi saya sudah mencapai sebahagian autonomi apabila telah diberi status SWA-Akreditasi yang membolehkan mereka mengakreditasi program pengajiannya sendiri.

“Dan untuk mencapai status itu, memerlukan penilaian kursus yang baik, sumber pendidikan dan pelajar yang berkualiti serta misi dan visi universiti yang ke hadapan,” ujarnya.

Justeru itu, katanya agak mengejutkan juga apabila mendengar beberapa kejayaan itu tidak dapat lagi mengangkat UM mencapai lebih baik dari 2009.

“KPT perlu memikirkan perkara ini,” ujarnya.Share

Tuesday, September 14, 2010

Kedah telah laksana lebih 80% manifesto PRU 12


SUMBER : HARAKAHDAILY

ALOR SETAR, 14 Sept: Dalam tempoh hampir 30 bulan pentadbiran Kerajaan Pakatan Rakyat yang diterajui PAS di negeri Kedah, lebih dari 80 peratus manifesto dalam pilihan raya umum ke-12 (PRU 12) telah berjaya dicapai.

Pengerusi Jawatankuasa Penerangan dan Pembangunan Usahawan Negeri, Abdul Ghani Ahmad berkata, sehingga Julai 2010 sebanyak 80.7 peratus dari manifesto yang mempunyai 57 perkara yang disenaraikan dalam PRU 12 telah berjaya mencapai matlamatnya.

"Daripada 57 perkara tersebut, 46 daripadanya telah pun dilaksanakan. Sementara itu 11 perkara lagi atau 19.3 peratus masih lagi berada di peringkat kajian.

"11 perkara yang belum dilaksanakan itu merangkumi bidang pentadbiran, pertanian, pembangunan Insan, hal ehwal Islam, hal ehwal wanita, sukan dan rekreasi serta pihak berkuasa tempatan," katanya lagi.

Dalam pada itu, manifesto yang telah dilaksanakan secara total ialah Pembangunan Sosial, Belia serta Alam Sekitar dan Pelancongan.

Selain dari itu, katanya perkara yang berkaitan dengan Hak dan Kepentingan Bukan Islam, Ekonomi, Tanah dan Hasil Negeri,Pembangunan Sosial, Belia serta Alam Sekitar dan Pelancongan turut telah berjaya dilaksanakan.

Bagi bidang Pembangunan dan Keperluan Kemudahan Asas serta Kebajikan turut telah sempurna dijayakan dalam tempoh tersebut.

Tambahnya, antara manifesto yang belum ditunaikan adalah yang berkaitan dengan pentadbiran seperti penyediaan kemudahan pinjaman tanpa faedah bagi kakitangan kerajaan, menubuhkan Institusi Imam atau (Maahad Imamah), Skim Perlindungan Takaful kepada golongan petani, penternak dan nelayan, kemudahan sukan khusus bagi golongan kurang upaya serta pemberian cuti bersalin selama tiga bulan bagi kakitangan wanita dalam perkhidmatan awam tanpa mengehadkan bilangan anak.

Beliau yang juga merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Ayer Hitam yakin sebahagian dari manifesto tersebut mampu untuk ditunaikan oleh Kerajaan Negeri yang diterajui oleh Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak.Share
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...