Monday, November 30, 2009

"Umno kini busuk hingga ke ususnya" - Mahathir
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 30 Nov: Ketika semua media menyuluh apa yang berlaku dalam PAS, Tun Dr Mahathir menulis dalam blognya bahawa seorang bekas pemimpin kanan Umno bercadang untuk menyokong PAS kerana "Umno busuk hingga ke ususnya."

"Umno busuk daripada peringkat terendah hingga ke peringkat tertinggi," kata bekas pemimpin kanan Umno itu kepada Mahathir sebagaimana yang ditulis beliau dalam blognya.

"Yang tinggal katanya ialah orang yang berkepentingan yang berharap mendapat sesuatu kerana menyokong Umno. Mereka ini bukan nasionalis dan mereka tidak boleh diberi kepercayaan.

" Banyaklah lagi hujah-hujahnya akan sebab-sebab Umno tidak lagi akan diberi peluang untuk memerintah negara yang disayangi olehnya. Saya tidak akan hurai lebih lanjut. Hanya yang saya ingin sebutkan ialah pendapat beliau sudah menular ke semua peringkat orang Melayu, bahkan ahli Umno juga," tulis Mahathir lagi.

Berikut adalah tulisan penuh Mahathir dalam blognya Chedet yang disiarkan pada 30 November 2009 jam 12:07 tengahari.

1. Pilihanraya Umum ke-13 hanya dua tahun lagi. Saya sedang meneliti reaksi rakyat terhadap UMNO dibawah pimpinan baru. Saya terkejut. Saya terkejut kerana seorang bekas pemimpin UMNO yang kanan telah meluahkan perasaannya dengan berkata "UMNO is rotten to the core" (UMNO busuk hingga ke ususnya).

2. Beliau telah berkata yang beliau sedang memikir untuk menyokong PAS. Beliau juga berkata beliau telah bertemu ramai pemimpin-pemimpin UMNO yang telah bersara dan mereka speendapat dengannya.

3. UMNO busuk daripada peringkat terendah hingga ke peringkat tertinggi katanya. Di cawangan, ketua cawangan hanya berjuang untuk mengekal dirinya sebagai ketua sahaja. Kenapa? Sebabnya majoriti ketua cawangan dapat jadi pengerusi Jawatakuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung dengan elaun tertentu dan kuasa untuk mengagih peruntukan. Berpeluang juga untuk jadi kontraktor Kelas F untuk projek kecil di luar bandar.

4. Untuk menentukan dirinya tidak dicabar ketua cawangan tidak akan benarkan sesiapa yang lebih terpelajar daripadanya masuk UMNO cawangannya. Lebih daripada itu kebanyakan peruntukan untuk jadi ahli UMNO, yang mana dia mesti melalui cawangan, tidak akan dilayan. Tujuannya ialah supaya cawangannya tidak mempunyai banyak ahli kerana mereka tetap akan menimbulkan masalah dan sukar dikawal, bahkan sukar disogok pun.

5. Sebab itu tidak ramai ahli profesional yang dapat menjadi ahli UMNO. Sebaliknya semakin ramai daripada pemimpin PAS terdiri daripada doktor, peguam, jurutera dan lain-lain profesyen.

6. Oleh kerana ketua cawangan biasanya tidak memiliki pelajaran yang tinggi dan beliau menentukan ahli lain dalam cawangannya mempunyai ilmu pengetahuan yang lebih rendah daripadanya, maka apabila ketua terpaksa berhenti kerana sebab-sebab tertentu, maka penggantinya akan terdiri daripada yang kurang berkebolehan daripadanya. Dengan itu kualiti kepimpinan akan merosot sepanjang masa.

7. Tentu ada cawangan yang tidak seperti ini tetapi pengecualian hanya mengesahkan keadaan yang sebenar.

8. UMNO, kata bekas pemimpin kanan ini sekarang dipimpin oleh perasuah. Mereka menjadi ahli Majlis Tertinggi kerana sogokan wang. Orang ramai tidak akan serah nasib mereka kepada perasuah.

9. Penempatan perasuah dalam Kerajaan dan badan-badan lain juga memburukkan lagi imej UMNO. Sudah tentu perasuah akan dipilih sebagai calon UMNO dalam Pilihanraya Umum ke-13. Jika mereka diberi kemenangan maka negara akan dapat Kerajaan perasuah. Sebab itu beliau tidak akan sokong UMNO sebaliknya akan menyertai dan menyokong parti lawan. Katanya lagi hingga kini separuh daripada orang Melayu tidak merasai nikmat kerana Kerajaan-Kerajaan pimpinan UMNO menidakkan hak mereka sedangkan mereka juga orang Melayu walaupun mereka menyokong parti lawan. Mereka yang menyokong parti lawan bertambah sejak (Tun) Abdullah kerana ramai daripada ahli UMNO sendiri sudah tidak percaya kepada UMNO.

10. Yang tinggal katanya ialah orang yang berkepentingan yang berharap mendapat sesuatu kerana menyokong UMNO. Mereka ini bukan nasionalis dan mereka tidak boleh diberi kepercayaan.

11. Banyaklah lagi hujah-hujahnya akan sebab-sebab UMNO tidak lagi akan diberi peluang untuk memerintah negara yang disayangi olehnya. Saya tidak akan hurai lebih lanjut. Hanya yang saya ingin sebutkan ialah pendapat beliau sudah menular ke semua peringkat orang Melayu, bahkan ahli UMNO juga.

12. Rakan-rakan dalam Barisan Nasional semuanya berpecah dan lemah. Mereka tidak mampu menjayakan Barisan Nasional.

13. Masa semakin singkat untuk memperbaiki keadaan ini. Saya mencatat maklumat ini untuk pengetahuan umum sahaja.Share

Tuesday, November 24, 2009

SYABAS TOK GURU – TINDAKAN YANG BIJAK DAN TEPAT


www.nasirzakaria.com

Lanskap politik di dalam negara kita sedang mengalami proses transformasi. Maklumat samada yang berbentuk sahih ataupun fitnah cukup mudah untuk diakses. Kebijakan dan kematangan yang berasas kepada ilmu yang bertunjangkan kebenaran sahaja yang akan membezakan antara sesama manusia. Manusia bertaqwa yang hanya berwalikan Allah dan rasul sahaja yang akan selamat. Saya meneliti dan menelusuri hikmah 10 hari terakhir yang cukup mendebarkan. Berlaku suasana baru di dalam PAS. Bersipongang isu tajaan menunaikan haji dan nepotisma yang berlegar seputar Mursyidul Am PAS Tuan Guru Nik Abdul Aziz.


Isu pertama berkaitan tajaan haji yang peringkat pertamanya ditepis dengan mudah sahaja oleh Tuan Guru. Memang benar sebagai seorang Tuan Guru yang mencetuskan perubahan sosial yang hebat di dalam masyarakat Malaysia. Kenapa? Beliau adalah Menteri Besar pertama selepas merdeka yang merupakan seorang ulamak dan digelar Tok Guru pada masa yang sama. Tanpa menafikan memang wujud Menteri Besar yang mempunyai pendidikan berlatarbelakangkan agama, namun Tuan Guru ini mempunyai perbezaan yang sangat jauh.


Beliau merintis sejarah baru apabila menolak untuk duduk di rumah rasmi kerajaan dan pada masa yang sama menolak elaun perumahan yang sepatutnya beliau dapat. Kehidupan sederhana beliau memang merupakan satu keistimewaan tambahan beliau. Kemampuan beliau yang mendalam di dalam ilmu agama dikongsi bersama rakyat dengan kuliah yang dihadiri ribuan rakyat termasuk di tengah bandar Kota Bharu. Saya pernah mengikuti kuliah beliau semasa belajar di Kelantan pertengahan 90-an. Berjumpa dan bertanya khabar tanpa protokol sebagai MB adalah suasana yang sangat indah. Benarlah sebagi seorang Tok Guru adalah biasa anak murid menaja pemergian beliau termasuk menunaikan haji. Malah dalam banyak hal, ramai murid yang berlumba-lumba untuk berkhidmat termasuk menaja kereta. Malah kadangkala sebagai seorang yang pernah menuntut di pondok adalah biasa bagi pelajar pondok menyimpan barang-barang pemberian tok guru sebagai kenang-kenangan.


Peringkat kedua apabila tajaan itu sudah meliputi kaum keluarga beliau termasuk menantu. Ini adalah suatu yang luarbiasa bagi saya. Tajaan itu pula sangat tinggi nilainya. Pendedahan melalui media massa cukup mengejutkan. Serangan dan pertanyaan sahabat-sahabat Ahli Parlimen BN cukup sukar dijawab. Saya memahami bahawa sebagai seorang Tuan Guru yang ikhlas, beliau mungkin sukar untuk menolak siapa sahaja yang akan menajanya tanpa perlu mempersoalkan sumbernya. Namun sebagai MB beliau ialah seorang yang terdedah kepada spekulasi.


Siapa yang menajanya adalah amat penting diselidiki kerana beliau ialah Ketua Eksekutif yang mempunyai kuasa meluluskan, menganugerahkan dan memilih sesiapa yang boleh melaksanakan sesuatu projek. Mungkin beliau tidak tahu bahawa menantunya akan turut serta di dalam rombongannya. Apapun justifikasinya, beliau wajar berhati-hati. Saya menunggu dan mencermati tindakan beliau. Tindakannya sangat tepat. Beliau membatalkan pemergian beliau ke Makkah. Tiada lagi isu berbangkit.


Isu kedua berlegar mengenai perlantikan menantunya sebagai CEO PMBK. Kata Tuan Guru, perlantikan itu tiada bantahan daripada Legal Adviser. Persoalan yang timbul ialah kelayakan menantu beliau untuk berada di posisi strategik di bawah MB. Pertama, adakah menantunya akan tersenarai untuk memikul tugas penting itu sekiranya beliau bukan menantu MB. Kedua, apakah kelayakan dan pengalaman korporat beliau sudah cukup untuk melayakkan beliau berada di situ. Ketiga, adakah Kelantan sudah tiada calon lain selain beliau untuk menghindari prejudis yang mungkin timbul akibat perlantikan ahli keluarga. Keempat, adakah tiada exco ataupun mana-mana penasihat MB yang menasihatkan kemungkinan buruk yang mungkin timbul. Tambahan pula PAS adalah parti yang konsisten menolak amalan kronisma.


Beliau adalah Tok Guru. Tetapi sebagai Tok Guru tetap tidak boleh melantik menantunya sekiranya ia tidak layak dan tiada pengalaman. Beliau juga seorang MB. Sebagai MB, beliau tetap tidak boleh melantik seseorang yang boleh mengundang spekulasi termasuklah melantik seseorang yang laih pengalaman korporatnya. Beliau juga ialah Mursyidul Am PAS iaitu parti yang cukup lantang memperjuangkan ketelusan dan integriti. PAS menolak dengan konsisten isu korupsi, kroni dan nepotis. Sudah tentu beliau adalah paling utama mengamalkannya.


Isu-isu kedua tadi diteliti dengan cermat oleh rakyat. Ia boleh menjejaskan kredibiliti PAS dan Mursyidnya. Manakala menantunya pula masih tidak mengambil sikap untuk membantu mertuanya. Menantu yang baik sebolehnya menjaga maruah tok tuanya. Mengambil sikap mempertahankan diri dari tuduhan adalah sikap yang baik. Mempertahankan kedudukan mertua juga adalah sikap yang baik. Justeru, meletakkan jawatan adalah sikap yang terpuji.

Tuan Guru berdepan dengan situasi yang baru. Serangan media baru dan media aliran perdana boleh mencemar kewibawaannya. Keputusan PAS Pusat menasihatkan Tuan Guru melepaskan jawatan menantunya datang kemudian. Tuan Guru masih 'mempertahankan' menantunya. Sikap beliau boleh dinilai dari dua sudut. Pertama, beliau yakin perlantikan menantu beliau itu adalah wajar dan mengikut peraturan. Kedua, beliau tetap mahu menantunya terus berada di situ dan menunggu untuk melihat perkembangan seterusnya baik pihak musuh politik dan orang-orang partinya.


Rombongan pimpinan PAS menjawab segala sikap Tuan Guru. Tuan Guru mendengar pandangan pimpinan dan anak buah partinya. Beliau dengan pantas mengumumkan nasihat beliau kepada media berkenaan perletakan jawatan menantunya. Sejurus kemudian, menantunya dengan yakin mengumumkan keputusan beliau untuk berundur dan pada masa yang sama tetap berpegang teguh dengan pendirian tidak bersalah. Semudah itu semuanya berakhir...

Semua isu tadi sudah tinggal sejarah. Ia juga adalah satu catatan sejarah negara yang membuka lembaran baru pembinaan negara Malaysia yang baru. Tindakan Tuan Guru melambangkan sikap dan watak negarawan yang dimiliki oleh Tuan Guru. Ia sepatutnya menjadi contoh kepada ahli politik negara kita. Mempertahankan integriti kepemimpinannya dan menyerlahkan kewibawaannya. Beliau patuh kepada keputusan mesyuarat walaupun beliau adalah Mursyidul Am. Beliau menasihatkan menantunya meletakkan jawatan, walaupun itu adalah ahli keluarganya. Pimpinan PAS Pusat juga menasihatkan Tuan Guru walaupun beliau adalah Mursyidul Am parti mereka. Menantu Tuan Guru juga dengan mudah dan tenang berundur dari jawatan elit itu. Yang tinggal sekarang ialah kecelaruan dan lintang pukang BN dan parti-parti komponennya yang sedang menunggu kehancuran!Share

Hasil Judi 2.37 Billion !! Oh.. Malaysia Tanahairku


www.nasirzakaria.com

Saya Buat pertama kali dikejutkan dengan pendedahan yang amat DAHSYAT. RM 2,370 juta bukanlah angka yang kecil. Tetapi inilah hasil negara yang diagihkan kepada seluruh rakyat Malaysia.

Ada beberapa fakta hebat dalam perbahasan peringkat jawatankuasa di parlimen pada hari rabu 18 November 2009.

Pertama:
Penyertaan begitu ramai Ahli Parlimen Bukan Muslim yang mendesak supaya judi dihapuskan.

Kedua:
Tiada seorangpun Ahli Parlimen BN yang menyokong supaya judi dihapuskan.

Ketiga:
Hasil judi DISEMBUNYIKAN daripada pengetahuan rakyat Malaysia. Ia terus dimasukkan ke dalam Akaun yang disatukan. Ada maklumat sahih mengatakan ia disembunyikan di bawah hasil kastam. Tiada BUTIRAN atau KOD hasil!!

Keempat:
Ini adalah pendapatan yang diperolehi oleh kerajaan. Sudah tentulah keuntungan industri judi ini puluhan kali ganda lagi. Akaun boleh sahaja dimanipulasi. Perolehan Syarikat judi tentulah berkali ganda berbanding cukai yang dibayar

Kelima: Judi disalurkan kepada Sukan, Kebajikan, Sosial, Kebudayaan dan Kesihatan.

Keenam:
Special Draw dimulakan untuk membantu mangsa JE di Bukit Pelanduk ia bermula 1998. Sekarang sudah ada 6 syarikat yang menganjurkan Special Draw. Setiap Syarikat 12 Kali. Ia menjadikan Special Draw dianjurkan 72 kali Setahun!!

Ketujuh: Pertaruhan biasa adalah sebanyak 3 hari seminggu iaitu Hari Rabu, Sabtu dan Ahad.

Lihatlah Faktanya


Syarikat Perjudian Kutipan Tahun 2008 (RM)

Genting Malaysia Berhad 949,802,170

Sport Toto 509,739,584

Magnum Corporation 396,477,793

Pan Malaysia Pools 270,764,197

Pan Malaysia Racing 138,576,130

Daily One Corporation 18,082,749

Sandakan Turf Club 18,182,034

Sarawak Turf and Equestrian Club 29,776,000

JUMLAH 2.37 BILION


OOOHHH Malaysia Tanahairku... Lu PIKIRLA SENDIRI Rujuk Handsard mukasurat 113-119

http://www.parlimen.gov.my/hindex/pdf/DR-18112009.pdfShare

PERBEZAAN ANTARA PAS DENGAN UMNO


Masalah PAS dan UMNO bukan masalah berapa bilangan masjid yang dibina, bukan berapa bilangan sekolah agama yang dibina, bukan masalah institusi kewangan Islam, bukan masalah berapa buah pusat pengajian tinggi Islam yang dibina, bukan berapa jumlah wang yang dibelanjakan untuk membina lapangan terbang, lebuh raya dan lain-lain, bukan berapa jumlah wang yang dibelanjakan untuk pendidikan tinggi dan rendah yang dibelanjakan oleh UMNO atau PAS

Masalah antara UMNO dan PAS ialah dasar dan matlamat pejuangan yang jauh berbeza. PAS memperjuangkan agar Islam menjadi aqidah Negara Malaysia, samada dari sudut pentadbirannya atau kehakimannya dan lain-lain. Pendek kata, apa yang terkandung di dalam dua kalimah syahadah iaitu tiada tuhan yang disembah melainkan ALLAH, Nabi Muhammad S.A.W pesuruh ALLAH itu hendaklah terlaksana dalam kehidupan individu, masyarakat dan Negara.

Adapun pun UMNO sering mencabar tuntutan dua kalimah syahadah itu. UMNO kelihatan melakukan solat, mengeluarkan zakat, menunaikan puasa bulan ramadhan, mengerjakan haji, menjalankan aktiviti nikah kahwin mengikut Islam. Tetapi pentadbiran dan pemeritahan Negara mencabar Quran dan Sunnah. Sebab itu, dengan rasa senang hatinya, UMNO yang menjadi teras kepimpinan Negara, terang-terang menolak hukum ALLAH di dalam bidang pentadbiran, kehakiman, perundangan, pendidikan dan lain-lain.

Oleh kerana itu, Malaysia yang sejak merdeka, yang dipimpin oleh UMNO dan Barisan Nasional menghadapi masalah yang tidak terhitung banyaknya. Masalah keselamatan, janayah, rasuah, penyalahgunaan kuasa, rompakan kecil atau besar, rompakan institusi kewangan, rompakan kaum wanita, warga emas dan kecurian disetiap detik berlaku di negara ini.

Setelah lebih 50 tahun UMNO memerintah, Islam dan kekuatan orang Melayu terhakis. UMNO menghapus “kuasa imuniti Raja-Raja” yang menjadi salah satu kekuatan institusi Islam di Malaysia. UMNO membenarkan “Riddah” atau murtad berleluasa. UMNO juga mengamalkan budaya “Hendonisme” budaya “akhlak bobrok” melalui agensi-agensi penyiarannya.

Isu penyalahgunaan dadah, isu mat rempit, isu pendatang tanpa izin, isu ISA, ini semua berlaku selepas Malaysia dipimpin oleh UMNO. Puncanya ialah tidak menghayati kandungan ‘LA ILAHA ILLA ALLAH’. Oleh itu, jika pemimpin UMNO masih mengaku mempertuhankan ALLAH, menabikan Muhammad S.A.W, kenapa UMNO boleh sembahyang mengikut ajaran Islam, mengapa tidak boleh mengikut Islam dalam memerintah Negara? Adakah UMNO mengambil konsep beriman separuh kitab dan menolak separuh yang lain.

Kalau hanya bercakap membina masjid, di United Kingdom ada masjid, di Amerika Syarikat ada masjid, di Cina ada masjid, di Singapore ada masjid, di German pun ada masjid. Namun pentadbiran Negara mereka juga tidak mengikut ajaran Islam. Oleh kerana itu, status kedudukan pemimpin di negara Barat dan Timur yang Sekular, sama dengan kedudukan pemimpin UMNO di Malaysia ini.

Oleh kerena itu, saya rasa amat bertanggungjawab untuk menasihat kepada umat Islam di Malaysia ini, supaya jangan terjebak dengan kenyataan yang dilakukan oleh pemimpin UMNO khususnya Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin ketika berkempen di Manek Urai baru-baru ini (rujuk salah satu akhbar harian Malaysia) tentang UMNO membela Islam dan menegakkan syiar Islam.

Secara peribadi pula, sewaktu Muhyiddin menjadi Menteri Besar Johor, beliau telah mengubah cuti am pada hari Jumaat kepada hari Ahad, sekaligus menjadikan amalan cuti itu seperti amalan orang-orang Nasrani. Apakah ini satu pembelaan terhadap Islam?

Saya ingin membuat contoh yang kecil tentang UMNO mencabar Al-Quran. Antaranya, Al-Quran dengan jelas dan terang mengarahkan supaya orang Islam menjauhkan diri daripada arak, judi, berhala, sudi nasib atau tenung nasib, tetapi UMNO yang memimpin Malaysia mengeluarkan lesen arak, memberi lesen judi. Apakah ini satu pembelaan kepada Islam? Untuk satu contoh lain, umpamanya ALLAH memerintah supaya Negara ditadbir dengan ajaran ALLAH, namun UMNO menolaknya.

Oleh kerana itu, jika sekiranya masih wujud benih-benin iman di dalam hati para pemimpin UMNO, maka saya merayu kepada mereka dan kepada orang yang seiringan dengan mereka supaya mereka bertaubat dan kembali kepada jalan ALLAH. Sekiranya mereka mempunyai masalah di dalam usaha kembali kepada jalan ALLAH itu, maka Dewan Ulama' PAS Pusat menawar diri untuk memberi khidmat bakti kepada mereka.

Meneruskan Perjuangan Para Nabi
Dato’ Ustaz Haji Harun bin Taib
Ketua Dewan Ulama' PAS Pusat
Share

Saturday, November 14, 2009

BN MENANG,KEDAH SENANG , SIAPA KENYANG????


Oleh IZWAN ABDUL HALIM
izwan@harakah.net.my


Oleh IZWAN ABDUL HALIM
izwan@harakah.net.my
http://dppnkedah.blogspot.com/

KOTA SARANG SEMUT: Setiausaha PAS Kedah, Senator Muhamad Yusuf Husin secara sinikal melontarkan persoalan untuk dijawab Umno dan Barisan Nasional (BN) Negeri Kedah di atas pelancaran slogan atau tagline baru “BN Menang, Kedah Senang”.

“Soalnya siapa yang senang? Kerana kalau kita tengok dalam beberapa contoh termasuk premium balak, tahun 2007, premium balak hanya RM9 juta lebih.

“Tetapi tahun 2008, walaupun kita (Pakatan Rakyat) ambil alih kerajaan negeri pada Mac 2008, iaitu dalam keadaan banyak kawasan balak sudah ditebang, (perolehan) hasil balak telah melonjak RM28 juta lebih,” ujarnya kepada Harakah, 8 November lalu.

Jelas beliau, bagi tahun 2009 yang berakhir bulan Oktober lalu, premium balak sudah mendatangkan hasil lebih RM40 juta.

Oleh itu katanya, jika dibandingkan RM9 juta hasil diperolehi semasa pemerintahan BN berbanding RM40 juta di bawah Pakatan Rakyat, bermakna terdapat perbezaan sebanyak RM31 juta.

“Kalau dulu, sepatutnya mesti boleh dapat juga RM40 juta, tetapi realitinya berlaku kekurangan RM31 juta, ke mana pergi RM31 juta itu? Tentulah ianya satu ketirisan. Jadi soalnya, jika BN menang, siapa sebenarnya yang senang?

“Itu baru premium balak, kita belum kemukakan fakta hasil bumi yang lain. Kalau boleh dilihat kembali laporan Ketua Audit Negara mengenai prestasi pentadbiran Kerajaan Negeri Kedah kini dalam menjaga hasil bumi, terbukti semua hasil bumi, 100 peratus masuk kepada kerajaan negeri, tidak berlaku sebarang ketirisan, ini telus,” terangnya.

Maka ujarnya, apabila BN melancarkan slogan itu, rakyat perlu tahu pihak yang sebenarnya akan senang sekiranya BN menang.

Yusuf turut menyanggah dakwaan Setiausaha Badan Perhubungan Umno Negeri Kedah, Dato’ Ir Nawawi Ahmad bahawa tiada pelaburan besar di Kedah yakni kosong peratus.

Tegas beliau, dakwaan Nawawi adalah tidak munasabah sedangkan di Taman Teknologi Tinggi Kulim jumlah pelabur kian bertambah termasuk pembukaan fasa baru.

“Begitu juga dengan Sungai Limau Hydrocarbon Hub (SULIHH) yang sedang diusahakan, pelaburannya sangat besar. Jadi sangat hairan kalau Umno ‘tidak nampak’,” ujarnya menyindir.

Menurut beliau, SULIHH pada tahun 2014 akan mendatangkan hasil sebanyak RM400 juta.

Jelasnya, jumlah RM400 juta tersebut merupakan sekali ganda pendapatan tambahan kepada kerajaan negeri dari pendapatan sedia ada.

“Ini tambahan kepada kerajaan negeri, bukan tambahan kepada pendapatan pimpinan kerajaan negeri,” ujarnya menyindir lagi.

Tegas beliau, dengan jumlah besar itu sudah tentu dapat disalurkan kepada projek-projek yang akan mensejahterakan rakyat negeri Kedah.

Antaranya ujar beliau, Menteri Besar sendiri selalu menegaskan bahawa 10 peratus hasil tersebut akan diperuntukan kepada ibu tunggal dan anak-anak yatim.

Oleh itu jelas Yusuf, Nawawilah sebenarnya yang gagal melihat pencapaian kerajaan negeri kini secara spesifik.

Beliau turut mengajak Nawawi melihat usaha kerajaan negeri kini melalui projek untuk Kolej Universiti Insaniah (KUIN) di Kuala Ketil yang disifatkannya sebagai satu projek besar.

Ujarnya, berbeza semasa di bawah BN dulu, KUIN hanya ‘diam’ di Shahab Perdana dengan kemudahan yang terhad sedangkan kerajaan kini meletakkannya dikedudukan terbaik.

“Jadi jika rakyat merasakan bahawa usaha kerajaan kini perlu disokong hingga berjaya mencapai sasaran, maka rakyat boleh membuat pilihan.

“Sama ada hendak orang tertentu sahaja yang senang apabila BN menang, atau berkehendakkan kesejahteraan seluruh rakyat negeri Kedah?” ujarnya memberikan kesimpulan.

Nawawi dalam kenyataannya, 7 November lalu memaklumkan pemilihan tagline tersebut yang akan dilancarkan Timbalan Pengerusi BN Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin sempena program ‘Gerak Mesra 1Malaysia’ di Sekolah Agama Yan, 12 November ini.Share

Tuesday, November 10, 2009

PANDANGAN SISI TERHADAP SEMINAR POLITIK PAS: MELONJAK SEMANGAT, TERUS MARA KE HADAPAN-nasirzakaria.com


Saya berpeluang dan dijemput menghadiri Seminar Politik PAS baru-baru ini ia lahir selepas cadangan EGM yang penuh kontroversi. Saya mempunyai beberapa pandangan sisi terhadap Seminar Politik PAS baru-baru ini.Pra Seminar


1. PAS adalah sebuah parti yang sangat penting di dalam politik Malaysia. Sebagai satu parti Islam dan didominasi orang melayu yang paling lama bertahan, ia sudah bertahan dengan begitu lama dan menjadi semakin signifikan dewasa ini. Ia menjadi fokus kepada semua pemerhati dan penganalisis politik yang percaya bahawa lanskap politik Malaysia tidak akan lengkap tanpa membicarakan parti ini.

2. Strategi yang tepat yang lahir dari pembacaan politik tanahair oleh pimpinan; tanpa mengorban sebarang prinsip membawa kepada kompromi politik (baca tahaaluf) dengan parti pembangkang telah berjaya menaikkan imej PAS di kalangan rakyat. Ia membawa kepada penguasaan beberapa negeri dan lebih 20 puluh kerusi parlimen.

3. PAS mula dipedulikan dengan kemampuan penyampaian maklumat yang lebih meluas tentang PAS melalui penguasaan di peringkat kerajaan, ketelusan dan integriti pimpinannya serta pendedahan terhadap ide-ide segar pimpinannya melalui pelbagai bentuk media. Ia mengundang pelbagai lapisan rakyat untuk memberikan serta melontar pandangan terhadap ‘Harapan Baru’ rakyat Malaysia ini.

4. Tema perkauman yang sudah begitu lama mendominasi politik negara ini mula pudar dan ditolak, lalu mula diganti dengan penyertaan pelbagai kaum ke dalam PAS. Rakyat mula percaya dan keyakinan mula meninggi dengan pelebaran PAS melalui Kelab Penyokong PAS yang ditubuhkan. Ketakutan kaum Tiong Hua dan India yang menebal dengan label negatif yang dilempar dan dimomokkan terhadap parti Islam dan kepimpinannya mula larut dengan tawaran Negara Kebajikan dan tema PAS For All.

5. Tema yang begitu besar, seolah-olah merupakan satu tawaran dan lesen kepada rakyat Malaysia tanpa mengira latar kaum, kerjaya dan akademik untuk bersama-sama memberikan pandangan, mengkritik, serta bersama membina PAS untuk rakyat Malaysia. PAS secara umumnya sudah mula menjadi insklusif di sebalik sikap eksklusif seperti yang difahami oleh mereka. PAS sudah tampil dengan ‘wajah Malaysia’. Ia telah menenggelamkan parti-parti yang memerintah Malaysia yang bersifat eksklusif.

6. Sesuai dengan sifat sebuah organisasi yang semakin berkembang, maka masalah juga akan bertambah. Perkembangan PAS yang begitu pantas di persada politik negara di tambah dengan penyertaan media baru menyebabkan kadangkala maklumat yang sampai sudah outdated. Justeru itu, adalah biasa bahawa kita melihat perkembangan rakyat yang mengasihi dan membenci parti ini.

7. Pakatan Rakyat yang mula membesar bersama PAS di dalamnya menambah lagi rencam masalah yang perlu ditangani secara bijak kerana ia juga adalah sebahagian lanskap baru politik negara. BN pula pada masa yang sama bergelut untuk mengekalkan hegemoni politik mereka. Pergolakan sesama parti komponen dan di dalam parti komponen menyebabkan BN terpaksa waive masalah mereka dan cuba mengheret PAS.

8. Penguasaan terhadap media arus perdana menjadikan BN sangat kompeten dan berkemampuan memanipulasi setiap keadaan dan isu. Pemerhatian yang begitu besar bukan sekadar menarik perhatian rakyat malah musuh.

9. Maklumat yang tidak genuine, yang tidak diselidiki terlebih dahulu telah menyebabkan seolah-olah PAS dilihat berkonflik. Masalah yang begitu mudah diselesaikan melalui semangat musyawarah telah mengheret PAS kepada situasi di mana telah melarikan focus kepada pembinaan dan pembajaan politik baru yang sedang berkembang.

10. Konflik yang berlaku telah berjaya menarik perhatian khalayak terhadap PAS dan mewarnai headline media-media arus perdana. Konflik sangat baik untuk promosi namun yang berpanjangan akan memudaratkan. Kebijaksanaan pemimpin menguruskan konflik menjadikan PAS dilihat sebuah parti yang cukup berkredibiliti untuk memimpin Negara.

Seminar Politik


1. Pertama kali dalam sejarah PAS dan mungkin parti politik dalam Negara ini yang menguruskan konflik secara terbuka. Jemputan kepada pengamat politik dan pakar perlembagaan yang berada di luar lingkungan parti mengejutkan semua. Seminar yang terbuka kepada media tanpa sebarang saringan juga adalah langkah yang amat berani dan futuristik.

2. Pandangan kritis panelis terhadap PAS dan dapatan (findings) terbaru kajian terhadap PAS telah membuka dimensi baru perbahasan. Pembahas-pembahas yang sebelum ini dipilih secara perwakilan, ditukar kepada sistem pembahas yang bebas. Ini menjadikan ide-ide grassroot mampu digarap dan diperhalusi.

3. Perbahasan dan muhasabah terbuka terhadap kepimpinan tertinggi parti sampai kepada ahli biasa, kepimpinan di peringkat pentadbiran negeri sehinggalah kepada majlis kerajaan tempatan mampu melonjakkan semangat baru kepemimpinan serta pencinta PAS di semua peringkat.

4. Penegasan bahawa hanya Pakatan Rakyat yang akan diterima di dalam deal politik PAS buat masa ini tepat dan akan menjadikan pelan dan garis kemenangan boleh dirangka dengan lebih lancar.

Pasca Seminar


1. Kehebatan dan kecekapan pimpinan PAS dalam menghidu kelesuan gerakan selepas disibukkan dengan pemerintahan. Seminar ini mengembalikan PAS, pimpinan dan ahli ke landasan betul untuk memerintah Negara dalam PRU 13.
2. Komitmen dan kesediaan pimpinan semua peringkat untuk berubah. Keputusan memperkemas kerjasama dengan Pakatan Rakyat mematikan segala spekulasi yang lain. Segala konflik selesai dengan muhasabah terbuka.
3. Semangat baru dilakar untuk mengembalikan semula sokongan rakyat yang mula pudar dengan pengarahan dan tindakan yang mungkin kabur pada pandangan mereka yang dilakukan oleh kepimpinan.
4. Kesemua sayap termasuk pemuda mesti memperkukuh gerakan, menguasai semula sokongan yang mula hilang akibat tidak focus terhadap tugas sebenar.
5. Yang lebih penting daripada yang terpenting ialah walk the talk. Segala resolusi itu mestilah dilaksanakan. Hasilnya? Kita tunggu PRU 13...Share

Friday, November 6, 2009

Dr. Aziz Bari Keterlaluan -- Ketua Pemuda PAS Pusat

oleh : Ustaz Nasrudin Hassan at Tantawi
http://episodeperjuangan.blogspot.com/Dr. Abd Aziz Bari semakin menyeringai dengan menunjuk taring dan belangnya hari ini melewati satu wawancara ekslusif beliau bersama malaysiakini .
2. Semakin lantang dan celupar kenyataannya . Tidak keterlaluan jika saya kata beliau semakin biadab [ tiada adab ] menyerang pemimpin PAS tanpa sabar lagi untuk menunggu hari esok .

3. Sedang esok beliau telah diundang oleh PAS untuk memberi pandangan dan kritikan beliau . Biarpun pedas dan keras , namun atas keterbukaan sikap Presiden PAS dan seluruh pimpinannya , Dr Aziz Bari diundang sebagai tetamu dan panel dalam Seminar Politik yang akan berlangsung esok .

4. Beliau boleh menunggu hari esok untuk melontarkan idea dan kritikan kepada PAS dan pimpinannya . Tapi beliau seperti mempunyai agenda tersembunyi , apabila secara konsisten memilih media umum untuk menghentam dan membidas serta melemparkan fitnah dan tuduhan tanpa bukti kepada pimpinan PAS .

5. Sebagai tokoh akademi , beliau sewajarnya kaya dengan adab dan tatacara dalam mengkritik dan membuat tuduhan . Bukan sewenang - wenangnya melemparkan tuduhan tanpa lampiran bukti yang kukuh . PAS telah membuka medan atau saluran yang betul buat beliau mengkritik [ dengan mengundang beliau sebagai panel ke Seminar Politik PAS ] , tetapi kelihatan beliau gagal memahami kedudukan itu dengan mengambil sikap terus menerus mengasak dan menyerang pimpinan PAS di khalayak ramai .

6. Lagaknya seperti mata lembing musuh untuk terus menikam pimpinan PAS yang tidak digemarinya malah juga tidak keterlaluan kalau saya pula mengatakan beliau adalah agen UMNO sebagaimana beliau menuduh Presiden PAS dan timbalannya sebagai pro UMNO .

7. Apakah Dr Aziz Bari bimbang untuk berhadapan dengan ahli - ahli PAS dalam Seminar Politik esok sehingga memaksa beliau membuat kenyataan demi kenyataan menyerang Presiden PAS di luar medan yang disediakan ? Tiadakah kesabaran beliau untuk menunggu awal pagi esok ? Atau sememangnya beliau merancang untuk terlebih dahulu mempengaruhi peserta seminar dan masyarakat umum ?

8. Saya kini tidak lagi melihat kritikan beliau terhadap pimpinan PAS sebagai datang dari seorang tokoh akademik yang ikhlas dan tulus , tetapi ia adalah kritikan yang datang dari seorang agen musuh untuk menggulingkan Presiden PAS dan mahu melihat PAS terus bergolak . Beliau sangat seronok melihat PAS berkrisis hasil kritikan dan tohmahan yang dilontarkan .

9. Sebelumnya saya tidak ambil kisah kenyataan - kenyataan beliau . Saya berlapang dada . Saya kira ini adalah pandangan dari luar kotak yang perlu diberi perhatian oleh pimpinan . Alhamdulillah , perhatian telah diberikan oleh pimpinan PAS terhadap tulisan - tulisan beliau dan akhirnya membawa kepada Seminar Politik . Lebih menarik , beliau jua antara panel yang diundang oleh PAS untuk memberi kritikan melalui medan dan saluran yang disediakan . PAS , pimpinan dan seluruh ahlinya sedia mendengar dan bermuhasabah .

10. Tetapi beliau masih tidak berpuas hati . Pimpinan PAS terus diserang dan ditohmah . Beliau bercakap soal disiplin dan karisma kepimpinan tetapi saya lihat beliau sendiri jelas tidak memiliki disiplin dan jauh sekali dari memiliki karisma . Ramai orang tertanya - tanya , apa sebenarnya yang beliau mahu ?

11. Melihat kepada reaksi brutal beliau menyerang tanpa henti , mudah sahaja jawapannya ialah beliau mahu menjatuhkan Presiden PAS dan beberapa pimpinan yang lain serta mahu supaya PAS terus bergolak . Akhirnya beliau [ Dr. Aziz Bari ] dan puak - puaknya mendapat advantage dari kekeruhan yang diciptanya .

12. Jawapan ini saya kemukakan kerana jelas apa yang diinginkan oleh Dr Aziz Bari bukan penyelesaian kerana pelan penyelesaian telah dibuat dan medan perbahasan telah dibuka dengan penganjuran seminar ini . tapi beliau menunjuk rasa tidak puas hatinya dengan terus melanyak pimpinan PAS . Ertinya beliau bukan inginkan kedamaian dan penyelesaian tetapi apa yang beliau mahu ialah menyingkirkan Presiden PAS dan beberapa orang pimpinan PAS yang lain bagi memuaskan hatinya dan hati puak - puaknya .

13. Dr. Aziz Bari dan kumpulannya kelihatan terancang dan teliti dalam mengatur plot untuk menjatuhkan presiden PAS . Tulisan dan kenyataan beliau terutamanya hari ini bukan lagi bersifat teguran dan kritikan tetapi serangan dan tohmahan untuk menjatuhkan Presiden PAS dengan memberi pelbagai label . Saya berdoa kepada Allah swt semoga Allah memelihara jamaah Islam ini dan menggagalkan perancangan Dr Aziz Bari dan kumpulannya .

14. Saya menyesal kerana hampir - hampir mempercayai beliau dan menghormati seluruh tulisan beliau . Ternyata saya silap dan beliau tidak ikhlas sebagaimana yang disangka . Apa salahnya beliau menunggu esok yang tidak berapa jam sahaja lagi untuk memberi teguran direct kepada seluruh pimpinan PAS dari segenap peringkat yang hadhir berseminar nanti . Kenapa setelah dibuka ruang dan diberi peluang kepada beliau dengan penuh hormat dan penuh dengan sikap keterbukaan pimpinan PAS , beliau masih tidak menghormatinya sebaliknya memilih untuk terus menghentam pimpinan PAS di media umum ?

15. Menurut rekod daftar ahli PAS sekarang dan pengakuan beliau sendiri , beliau bukanlah ahli PAS dengan maksud beliau memang bertindak sebagai orang luar dari PAS . Realiti itu tiada masaalah bagi saya . Boleh sahaja sesiapa pun mengkritik PAS dan pimpinan PAS mestilah peka dengan kritikan tersebut . Tetapi apabila kritikan itu bernada tuduhan dan tohmahan , beliau mestilah tampil dengan hujjah dan bukti yang kukuh . Malangnya beliau menulis tanpa sebarang bukti kukuh malah menampilkan fakta yang salah .

16. Pun begitu saya masih menaruh harapan agar esok , Dr Aziz Bari dapat hadhir dan kemukakan hujjah serta bukti - bukti kukuh beliau . PAS telah sediakan medan yang telus dan tulus buat beliau .

17. Kelak , jika tiada bukti yang meyakinkan terhadap segala tuduhan dan tohmahan maka selesailah sebuah kemelut ciptaan Dr Aziz Bari dan puak - puak yang mendokongnya dan harapan saya selepas itu , pimpinan dan ahli PAS tidak perlu lagi terseret dalam kancah yang sengaja di creat oleh agen - agen musuh untuk terus melihat PAS retak dan lemah .

18. Sebaliknya , jika Dr Aziz Bari berjaya mengemukakan bukti yang jelas atas setiap pertuduhan yang dilemparkan , PAS janganlah teragak - agak untuk mengambil tindakan ke atas siapa jua yang menggadai prisip perjuangan dan polisi parti .

19. Akhirnya saya menyeru agar semua sahabat seperjuangan agar tidak mudah untuk terpengaruh dengan propaganda musuh yang mahu melihat parti terus bergolak . Kerana apabila PAS teguh dan bersatu , maka pastinya akan menyusahkan mereka untuk melaksanakan agenda - agenda jahat menghancurkan perjuangan Islam ini .

20. Marilah kita cantumkan semula pecahan - pecahan hati dan rasa dikalangan kita , agar kita kembali bertaut dengan semangat ukhuwwah fillah . Biarlah orang lain bercakap , mengkritik , menuduh dan menabur fitnah sementara kita terus utuh memberikan komitmen yang tinggi terhadap perjuangan . Melaksanakan tanggungjawab dan tugas yang masih terbengkalai kerana asyik dan hanyut dalam arus pergolakan yang dicipta oleh agen musuh .

Share

Bahas Bajet 2010 : Peringatan Untuk Semua Pemikul Amanah (Bag 1)


Saya cuba memanfaatkan keberadaan saya di Parlimen Malaysia untuk sebaik mungkin menyampaikan pandangan Islam dalam semua permasalahan dan konflik yang berlaku di dalam dunia pada masakini.

Untuk pengetahuan semua, perbahasan bagi Titah Diraja dan Ucapan Bajet adalah perbahasan yang umum yang membolehkan semua ahli parlimen menyentuh semua bidang dan menyampaikan semua pandangan selagi tidak melanggar peraturan dewan. Pada saya, masa ini sesuai untuk kita berbahas menyentuh perkara dasar, polisi dan konseptual. Saya reserve persoalan dan masalah specicific untuk perbahasan peringkat jawatankuasa insyaAllah.

Mengambil iktibar dan pengalaman pimpinan PAS terdahulu, saya memulakan ucapan dengan memetik firman Allah SWT surah as-Soff ayat 2. “Wahai orang-orang yang beriman,kenapakah kamu memperkatakan satu benda yang kamu tidak lakukan. Sesungguhnya amatbesar kemurkaan di sisi Allah kamu memperkatakan suatu benda yang kamu tidak lakukan.”

Ayat ini memberi peringatan kepada semua orang yang beriman agar mengotakan janji dan cakap serupa bikin. Ia adalah peringatan untuk pemimpin dan rakyat yang beriman. Ayat ini juga ditujukan kepada saya sendiri dan seluruh pembaca yang budiman agar kita sentiasa beringat-ingat.

Bajet DS Najib bertemakan ‘1Malaysia Kemakmuran Bersama’ memberikan harapan besar kepada semua golongan. Dari sudut sisi pandang orang politik seperti saya, bajet ini retorik daripada beberapa sudut perlaksanaan. Bajet ini cuba menjustifikasikan slogan Perdana Menteri “Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan.

Saya sebagai seorang pemimpin rakyat dan seorang Islam amat prihatin sekiranya bajet ini hanya berlegar di kalangan manusia terpilih sahaja. Manakala manusia kerdil hanya didendangkan propaganda murahan. Malah kami wakil rakyat pembangkang tidak pernah didahulukan! Seolah-olah kami bukan wakil rakyat yang berada di Malaysia sekiranya diukur dengan slogan hebat DS Najib. Justeru itu ayat tadi memberi peringatan kepada semua agar melaksanakan semua janji agar tidak murkai oleh Allah. Apatah lagi sekiranya yang dimurkai itu ialah pemimpin, maka risaunya sekali dengan rakyat menjadi mangsa kemurkaan Allah. Kerana pemimpin itu dipilih oleh rakyat.

Kategori Pemimpin


Saya juga mengambil ruang untuk menyebut dua jenis pemimpin yang wujud. Pertama Pemimpin yang khianat amanah; menipu rakyat. Nabi SAW menyebut bahawa pemimpin yang menipu rakyatnya tidak akan mencium bau syurga. Kedua ialah pemimpin yang baik dan adil; mereka akan dinaungi oleh Allah pada hari yang hanya ada naungan Allah. Barang diingat, semua kita adalah pemimpin.

Struktur Kerajaan

Kerajaan sepertimana difahami dan disentuh oleh saya sebelum ini, terdiri daripada 3 unsur. Legislatif, Eksekutif dan Judiciari. Legislatif merangkumi kerajaan dan pembangkang. Tetapi di Malaysia pembangkang dipandang amat negatif. Saya bimbang pandangan negative seperti ini akan menggagalkan kita menjadi sebuah Negara maju atau melambatkan kemajuan. Lihatlah bagaimana peruntukan masih dinafikan. Pegawai kerajaan amat terbelenggu untuk berurusan dengan wakil rakyat pembangkang.

Bagi saya sebagai seorang pemimpin yang mewakili PAS, tanggungjawab saya sebagai seorang legislator, bukan sekadar bertanggungjawab kepada manusia sahaja bahkan juga bertanggungjawab langsung kepada Allah. Begitu juga kawan-kawan yang berada di cabang eksekutif atau pegawai kerajaan serta kawan-kawan yang berkhidmat di cabang judiciari atau kehakiman.

Tugas dan tanggungjawab


Saya memetik Allah berfirman dalam ayat 104 Surah Ali ‘Imran “Hendaklah wujud di kalangan kamu, satu ummat yang mengajak kepada kebaikan dan menyuruh melakukan ma’ruf dan melarang kemungkaran”.

Ada ulamak mengatakan legislator adalah bertanggungjawab membuat polisi dan dasar yang baik, terkandung di dalam makna “mengajak kepada kebaikan”. Bahagian yang kedua “menyuruh melakukan ma’ruf” merujuk kepada pegawai kerajaan atau eksekutif yang melaksanakan dasar yang diputuskan oleh cabang legislatif. Bidang kehakiman terkandung di dalam “melarang kemungkaran” iatu mereka yang menjalankan hukuman sebagai mekanisma cegahan.

Saya mengambil kesempatan menyatakan kerisauan dan kebimbangan saya di dalam ucapan itu tentang kepincangan dan fitnah yang sedang melanda ketiga-tiga cabang yang mendokong system Negara kita. Kepemimpinan ketiga-tiga cabang tadi dipersoalkan kredibiliti oleh massa awam lalu ia akan membawa persepsi buruk di mata pelabur dan antarabangsa.Share

Wednesday, November 4, 2009

KEDAH SEJAHTERA- PENINGKATAN HASIL HUTAN 205%! : TAHNIAH USTAZ AZIZAN DAN PEGAWAI


Saya meneliti Laporan Ketua Audit Negara 2008 bagi negeri Kedah Darulaman. Laporan audit bagi tahun pertama pemerintahan Ustaz Azizan amat penting sebagai pembakar semangat kepada tahun-tahun seterusnya. Laporan Ketua Audit Negara mengiktiraf dasar jimat cermat Kerajaan Ustaz Azizan.

Laporan Ketua Audit Negara adalah satu mekanisma kerajaan untuk memberi pendapat terhadap penyata kewangan kerajaan negeri menggambarkan kedudukan yang benar atau saksama ataua sebaliknya. Ia juga memberikan pendapat terhadap rekod perakaunan mengenainya diselenggarakan mengikut peraturan atau tidak. Yang lebih penting ialah ia adalah cara kerajaan untuk mengawal dan mengenalpasti ketirisan atau rasuah yang berlaku. Terlalu banyak kepincangan yang berlaku dalam pengurusan harta rakyat dalam laporan bagi kementerian yang dikesan pada tahun 2008.

LEGASI BNFokus saya ialah Kedah. Secara umum kedudukan kewangan Kedah memuaskan. Namun perlu diingat ustaz Azizan dan pegawainya mewarisi legasi hutang zaman sebelumnya berjumlah 2 Billion!! Ia juga terpaksa mendepani dan memikul beban kesilapan kerajaan BN sebelum ini. Inilah yang dikatakan sumber yang kita gunakan pada hari ini merupakan pinjaman kita dari generasi akan datang. Perlu dicatatkan bahawa hasil kerajaan negeri didapati daripada hasil cukai, hasil bukan cukai dan terimaan bukan hasil.

PENGURUSAN HUTANKetika saya menjejak kaki semula ke Padang Terap selepas berkelana menuntut ilmu selama 20 tahun, saya dapati padang Terap berada dalam keadaan yang sangat bahaya. Bukit-bukaunya botak, ditarah segala balak. Berlaku ketidakseimbangan ekosistem, berlaku banjir yang jarang berlaku, air sungai amat keruh yang satu ketika dulu adalah tempat saya berkelah dan mencari ikan. Bukit yang dulunya tempat saya dan keluarga mencari buah berangan, petai dan menahan ciding sudah berubah wajah.

Pemimpin terdahulu meluluskan balak tanpa kawalan. Balak ditebang sehingga hampir ke gigi empangan Muda Pedu yang membekalkan air ke seluruh Kedah. Yang paling malang ialah balak didiluluskan ditempat lain, tempat lain pula yang ditebang. Sehektar balak milik rakyat yang untungnya mungkin mencecah puluhan ribu, hanya RM1000 sahaja premiumnya kembali kepada kerajaan.

Ustaz Azizan amat memahami permainan ‘politik balak’ ini. Duit yang sepatutnya sampai kepada rakyat ‘hilang’ atau tiris di tengah jalan. Ustaz Azizan dengan penuh keberanian mengubah senario ini. Beliau membuka tender balak. Tender terbuka melonjakkan pendapatan kerajaan negeri. Paling menarik ialah peningkatan hasil hutan ini meningkat 205.5% berbanding sebelumnya.

Pendapatan negeri bagi 2007 hanyalah berjumlah RM9.21 juta melonjak menjadi RM28.14 juta. Bagi sebuah negeri seperti Kedah, ia adalah satu jumlah yang amat besar yang boleh digunakan bagi manfaat rakyat Kedah. Saya percaya pengurusan hutan yang baik, bermula dengan polisi yang penuh rasa kebertanggungjawaban kepada Allah serta disambut dengan rasa amanah oleh para pegawai yang berdedikasi pasti akan mengundang rahmat Allah.

Apapun ia adalah permulaan cemerlang bagi Ustaz Azizan. Tahniah. Firman Allah “Dan sekiranya penduduk sebuah negeri beriman dan bertaqwa, nescaya kami akan bukakan kepadanya pintu berkat dari langit dan bumi…” Surah al-A’raf 96

Ustaz Mohd Nasir Zakaria
Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah
Ahli Parlimen Padang TerapShare

Tuesday, November 3, 2009

KOSMO AKAN BERDEPAN DENGAN TINDAKAN MAHKAMAH

dipetik dari blog dppnkedah.blogspot.com
Oleh IZWAN ABDUL HALIM
izwan@harakah.net.my

ALOR SETAR: Kegagalan pihak pengurusan akhbar Kosmo! menarik semula dan memohon maaf dalam tempoh ditetapkan, berikutan penyiaran artikel yang mengaitkan peristiwa Memali dengan ajaran sesat dalam cetakkannya 26 Oktober lalu bakal berhadapan bantahan berterusan serta tindakan undang-undang.

Menurut Pengerusi Madrasah Islahiah Diniah(MID) Memali, Senator Muhamad Yusuf Husin, beliau telah menghubungi sendiri penulis terbabit pada hari terbitan yang sama menuntut permohonan maaf dan menarik semula artikel tersebut.

Jelas beliau, penulis dan pihak Kosmo! diberi tempoh selama tiga hari dari tarikh tersebut untuk berbuat demikian sebelum tindakan mahkamah dan lain-lain diambil. Bagaimanapun katanya, Kosmo! tidak mematuhi tuntutan hingga tempoh tamat.

Untuk itu, Yusuf bersama-sama Mudir MID, Ustaz Mat Juki Ahmad; Timbalan Mudir MID, Ustaz Yusuf Che Me dan wakil penduduk Memali serta kaum keluarga mangsa peristiwa itu, Zaman Mahmud sepakat melantik peguam Darshan Singh untuk mengendalikan pendakwaan ke mahkamah.

"Kami secara rasmi melantik peguam Darshan Singh pada 29 Oktober hari Selasa untuk memfailkan kes dalam sikit masa lagi dan kini beliau sudah pun membuat persediaan.

"Kami juga akan adakan majlis bacaan yasin dan solat hajat besar-besaran di Memali pada 19 November depan bagi memohon kepada Allah agar memberi ketentuan terhadap fitnah oleh penulis dan akhbar tersebut yang tidak menunjukkan rasa sensitif dengan tuduhan dibuat mereka," ujarnya kepada Harakah, 2 November lalu.


Maklumnya lagi, majlis yang turut diadakan sempena 24 tahun peringatan peristiwa Memali itu akan dilanjutkan dengan ceramah perdana pada sebelah malamnya anjuran Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah dan MID menampilkan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Mohamad Sabu.

Terdahulu Ketua Pemuda PAS Kedah, Ustaz Ahmad Yahya melahirkan rasa kesal dengan kedegilan penulis dan akhbar Kosmo! untuk menyatakan permohonan maaf dan menarik semula artikel tersebut.

“Bahkan mereka tidak memberi sebarang 'respon' walaupun kita telah menghantar memorandum baru-baru ini dan langkah kita seterusnya adalah melalui tindakan undang-undang," maklumnya kepada Harakah, 1 Oktober lalu.

Sementara itu, Dewan Pemuda PAS Kawasan Sik dalam kenyataan mereka mengecam kebiadaban pihak Kosmo! yang belum menyatakan permohonan maaf sebagaimana dituntut.

Setiausahanya, Fakhrud Rizal Mokhtar berkata, pengurusan Kosmo! ternyata tidak sensitif dengan membangkitkan tuduhan tersebut selain gagal memahami isyarat yang ditunjukkan oleh peserta himpunan pada serahan memorandum 27 Oktober lalu.

"Siapa Zulkifli ini? Apa kekebalan dia? Kami menuntut pengurusan Kosmo! pecat dia atau terima akibat dari kebangkitan pemuda," ujarnya melontarkan amaran.

Fakhrud turut menyifatkan Kosmo! mempunyai agenda jahat untuk menggugat kehidupan aman damai penduduk di negeri ini serta memecahbelahkan masyarakatnya.Share
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...